Funderingar arkiv

Utvecklingsmöjligheter i en unik region

Skriven den .

Kolumn i Västra Nyland 12.7.2014

 

Sommaren i Västnyland är fantastisk. Det erbjuds inte bara jordgubbar, blommor och vackra vyer utan också en stor mängd förträffliga evenemang, som kan berika vilken dag som helst, oberoende av väder.

 

Det finns evenemang för alla och envar. Det enda problemet, om man kan kalla det ett problem, är att man inte hinner delta i allt. Strax före midsommaren hade jag nöjet att närvara vid premiären av en Midsommarnattsdröm på Raseborgs sommarteater. I vanlig ordning bjöd teatergänget på underhållning av hög kvalitet. Årets pjäs är definitivt sevärd.

Sista lördagen i juni fick vi äntligen njuta av soligt sommarväder, och jag hann ta del av såväl Ingå-dagen, Kanonruset som Tenala Lions loppmarknad. Den s.k. tredje sektorn gör en värdefull och viktig insats och bidrar till att många intressanta begivenheter ordnas runtom i Västnyland under hela sommaren. Jag hoppas ni alla tar tillfället i akt och deltar i ett eller fler av alla de givande evenemang som ordnas.

Västra Nyland är en möjligheternas region. Styrkorna ligger bland annat i närheten till naturen, kulturlandskapen, bruksområdena, stränderna och trivsamma boendemiljöer både i städer och på landsbygden. Om vi vill att vår region ska utvecklas ska vi vara öppna för nya idéer och kommunerna bör skapa förutsättningar för företag och människor att flytta till och etablera sig i vår region. Förnyelse behövs, annars finns risken att regionen stagnerar. Småföretagandet och turismnäringen utgör en betydelsefull del som gör att många kan jobba här. Knappt 8000 företag finns i Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo, och det finns utrymme för fler. Det är viktigt att kommunerna kan erbjuda stöd och information för dem som vill grunda företag och för dem som vill utveckla sin existerande verksamhet.

Västnyland erbjuder ett tryggt, trivsamt och fördelaktigt boende. Närheten till både huvudstadsregionen och Åboregionen ger oss en unik möjlighet att pendla till jobbet. Fungerande och smidiga trafikförbindelser är en förutsättning för att transportera varor och människor, därför måste både ban- och vägnätet upprätthållas och utvecklas. Förbättringar på stamväg 51 och kustbanan samt en elektrifiering av Hangö-Hyvingebanan är viktiga och nödvändiga.

Det finns mycket som kan och bör göras för att vår region ska bli ännu bättre, men det finns också mycket som är bra. Jag hoppas att allt det positiva som finns inte glöms bort, trots problem som t.ex. kommunernas utmaningar att balansera sin ekonomi. För att andra potentiella inflyttare och nya företag ska tycka att vår landsända är intressant behöver också allt det fina som finns här få utrymme både i vars och ens tankar och i den allmänna debatten.

Jag vill önska alla läsare en riktigt skön sommar! Njut av vår vackra bygd och ladda batterierna inför hösten.