Gångna veckan arkiv

Förbund och folkhälsan

Skriven den .
Knappt sju månader efter kommunalvalet har Nylands förbunds nya styrelse inlett sitt arbete. På måndagen hölls nämligen landskapsstyrelsens första möte. Styrelsens sammansättning fastställdes tidigare i maj, i samband med att landskapsfullmäktige höll sitt konstituerande möte. Förbundets styrelse kommer den här perioden att vara mindre än förra perioden; antalet medlemmar minskar från 20 till 14. Minskningen beror på bestämmelserna gällande antalet representanter som man kom överens om i samband med att förbundets nya grundavtal godkändes. Grundavtalet trädde i kraft den 4 mars i år.

För min del är det här andra perioden i förbundets styrelse, men till skillnad från förra perioden, är jag tyvärr nu SFP:s enda representant i styrelsen. På styrelsens första möte utsågs jag också till förbundets representant i Nordiska skärgårdssamarbetets samarbetsråd. Samtidigt blev jag också vald till samarbetsrådets första vice ordförande.

På tisdagen stod inget mindre tema än folkhälsan på agendan, då Svenska riksdagsgruppen besökte Villa Dalby för att träffa representanter från samfundet Folkhälsans olika verksamhetsområden. Kvällen bjöd på intressanta diskussioner och även ny information – själv var jag till exempel inte tidigare medveten om hur omfattande forskningsverksamhet Folkhälsan också bedriver. Överlag tror jag att samhället kommer att få ett allt större behov av tredje sektorn och organisationer som Folkhälsan. I de fall där samverkan är möjligt och ändamålsenligt, tycker jag det är vettigt att offentliga sektorn och tredje sektorn samarbetar.

En fråga som kom upp under besöket hos Folkhälsan var den pågående social- och hälsovårdsreformen. Samma reform var också temat för ett diskussionstillfälle som SFP i Ekenäs ordnade på onsdag kväll. Jag var inbjuden för att berätta senaste nytt gällande såväl SOTE- som kommunreformen. Vi hade en bra diskussion, det ställdes många frågor och framfördes viktiga synpunkter. För tillfället finns det betydligt flera frågor än svar, trots att de senaste förslagen från regeringens sida klarlagt en del saker.

Vecka 22/2013