Gångna veckan arkiv

Vecka 2 & 3/2011

Skriven den .

Efter tre veckors uppehåll inledde riksdagen vårsessionen den 11 januari. Dagen innan började svenska riksdagsgruppens två dagar långa midvintermöte då vi träffade företag och institutioner i huvudstadsregionen. Överst bland programpunkterna var ett besök på Aalto Venture Garage där initiativrika entreprenörer får hjälp med att förvandla sina idéer till företag. Verksamhetslokalen – garaget – är öppen för alla som vill starta upp ett företag. Ett utmärkt exempel på hur man kan gynna nyskapande och företagsamhet i Finland!

I samband med midvintermötet ordnades även träffar med allmänheten. I år hade jag nöjet att bjuda in mina kolleger Elisabeth Nauclér och Mats Nylund till Karis där vi ordnade ett diskussionstillfälle på Pyre´s café. Viktiga frågor som behandlades under kvällen var kommunikationsförbindelserna i regionen, Nylands Brigads framtid, svenska språkets ställning och specialsjukvården.

I tillägg till arbetet i riksdagen, har de två första veckorna även bjudit på ganska mycket lantbruksfrågor. Första veckan sammanträdde SLC:s sockerbetsutskott och andra veckan hade NSP:s arbetsutskott ett gemensamt möte med MTK-Uusimaas styrelse i samband med RaHa-seminariet den 18 januari. Under träffen talade vi allmänt om aktuella jordbrukspolitiska frågor och funderade mera specifikt på vilka frågor som NSP och MTK i Nyland skulle kunna samarbeta i.

Trots att vårsessionen bara just kommit igång, märks det redan nu att hela valperioden börjar lida mot sitt slut. Nu på fredagen hade riksdagens delegation för Barnens Parlament i Finland sitt sista möte för denna valperiod. Under mötet blickade vi både bakåt och framåt. Samarbetet med riksdagen har löpt riktigt bra, även om det naturligtvis kunde intensifieras – men framförallt måste vi se till att samarbetet fortsätter med den riksdag som väljs i april. För mig personligen har det varit intressant att få fungera som ordförande för riksdagens delegation, då jag fått komma i direkt kontakt med barn runt om i Finland och fått höra deras åsikter.