Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Miksi mennä merta edemmäs kalaan?

Kun kesä koittaa moni suomalainen siirtyy kesämökille, olemmehan me suomalaiset vannoutunutta mökkikansaa, mutta oma kesäpaikka ei tietenkään ole itsestäänselvyys. Länsi-Uusimaa täyttyy kesäisin mökkiläisistä, mutta myös turismi kukoistaa aina kesäisin ja on jopa lisääntynyt viime vuosien aikana. Kotimaan matkailu on ylipäätään lisääntynyt, sillä pandemia avasi suomalaisten silmät sille, että kotimaastakin löytyy mahtavia, historiallisia, kauniita ja myös hiukan erikoisia matkakohteita ja nähtävyyksiä.

Meidän länsiuusimaalaisten ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, ei edes omaa tai naapurikylää kauemmas, kokeaksemme hienoja nähtävyyksiä ja saadaksemme uusia kokemuksia. Joskus käy niin, että emme osaa arvostaa sitä, mikä löytyy läheltä, sillä ne ovat meille ikään kuin itsestäänselvyyksiä. Minulle itselleni luonto, metsät ja kulttuurimaisemat ovat tärkeät liikkuessani ja rentoudun hyvin nimenomaan liikkumalla luonnossa. Alueellamme on kuitenkin hyvin monet upeat kohteet, joissa olen käynyt tai tulen käymään tänäkin kesänä. Mansikkapaikkoja jotka löytyvät aivan kulman takaa.

Tammisaaren vanhankaupungin kauniilla puutalokujilla voi kulkea taitelija Helene Schjerfbeckin jalanjäljissä, ihastella idyllisiä puutarhoja ja löytää merkkejä siitä, miten 1800-luvulla elettiin. Jos haluaa siirtää ajatuksiaan vielä kaukaisempaan historiaan Raaseporin linnanrauniot tarjoavat siihen maamme parhaita puitteita. Mielikuvitus lähtee helposti lentoon siinä ympäristössä.

Fiskarsin ruukkimiljöö on toinen kohde, jossa on historian havinaa. Siellä myös historia ja nykypäivä kohtaavat, kun alueelta ja ruukista löytyy kulttuuria, nykytaidetta, mielenkiintoisia rakennuksia, hyviä ravintoloita ja tunnelmallisia kahviloita. Kivenheiton päässä sijaitseva Billnäsin ruukki on hiukan samantapainen kohde, mutta aktiivimatkailija voi sieltä myös vuokrata kajakin ja meloa Mustionjokea pitkin.

Mikäli keskiaika tai ruukkimiljöön raskasta työtä huokuvat seinät ahdistavat ja kepeämpi, sosiaalinen kesäelämä houkuttelee enemmän, on Hanko erittäin pidetty ja tunnettu kohde, joka vetää puoleensa tuhansia turisteja vuosittain. Pitkät hiekkarannat, merinäköalalliset huvilat ja pikku putiikit luovat Rivieramaisen tunnelman. Ylipäänsä meri ja kaunis saaristomme luovat erinomaiset puitteet koko länsiuudellamaalla ja täällä viihtyvät sekä kesäasukkaat, veneilijät kuin myös muut kävijät.

Kesäasukkaat ja turistit lisäävät alueen elinvoimaa. Elinvoiman lisäämisen eteen on kuitenkin tehtävä töitä ja siinä työssä kunnilla ja yrityksillä on avainasema. Näitä kaikkia yllä mainittuja kohteita yhdistää vahvat ja innovatiiviset yritykset, jotka vievät asukkaiden ja turistien kokemukset seuraavalle tasolle. Elinvoimaan vaikuttavat myös poliittiset päättäjät. Muun muassa kaavoitusta ja luvitusta koskevat ratkaisut, sekä toimivat liikenneyhteydet, ympäristön ja kulttuurin vaaliminen, yhdistysten ja yritysten toimintaedellytyksien turvaaminen liittyvät kaikki vahvasti myös elinvoimaan.

Positiivisia kokemuksia on luotava ja vaalittava, sillä parhaimmillaan se johtaa pysyvään muuttoon alueelle, mikä on alueen elinvoiman kannalta merkityksellistä. Haluan lopuksi toivottaa kaikille oikein hyvää ja rentouttavaa kesänjatkoa

Kolumni on julkaistu Etelä-Uusimaa lehdessä, 20.7.2022.