Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Energia, Eurooppa ja Ukraina

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa voimakkaasti Euroopan energiakeskusteluun. Venäjä käyttää energia-asetta koko EU:ta vastaan. Keski-Eurooppa on ollut hyvin riippuvainen Venäjältä tuodusta kaasusta ja tulossa oleva talvi, ymmärrys energian rajallisuudesta sekä rajusti kasvava sähkön hinta ovat vahvasti keskusteluissa sekä EU:ssa, kotimaan politiikassa, että kodeissa ja työpaikoilla.

Suomessa kaasun suora merkitys on vähäinen, mutta epäsuorasti suuri, sillä osa Euroopan kaasusta on käytetty sähköntuotantoon ja nyt kaasun niukkuus vaikuttaa yhteisten sähkömarkkinoiden kautta.  Pitkän tähtäimen muutoksena Euroopan on kehitettävä energiajärjestelmänsä pois fossiileista ja Venäjä-riippuvuudesta. Akuuttiin energiakriisiin täytyy samalla etsiä muita ratkaisuja, jotka toimivat nopeasti ja kirjaimellisesti lämmittävät jo muutaman kuukauden kuluttua.

Kuten muidenkin hyödykkeiden osalta tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa. Tuotannon merkittävä lisääminen on tässä vaiheessa vaikeata, mutta onneksi Olkiluoto 3 näyttää, monien vaikeuksien jälkeen, valmistuvan juuri kreivin aikaan. Energian säästötalkoisiin on sen sijaan meidän kaikkien osallistuttava, sekä sähkön riittävyyden, että oman lompakon kannalta. Kodin ja muiden tilojen lämpötilan laskeminen, ainoastaan kokonaisten koneellisten peseminen sekä käyttämättömien sähkölaitteiden sammuttaminen ovat muutamia keinoja tähän. Vähän aikaa sitten latasin Finngridin apin, josta saa ajantasaista tietoa sähkön hinnasta. Tietoa, joka auttaa suunnittelemaan omaa sähkönkulutusta ja tasaamaan kansallisia kulutushuippuja.

Tärkeätä on myös, että autamme niitä, jotka ovat kaikista haavoittuneemmassa tilanteessa. Sähkölaskut nousevat kaikille, mutta monelle jotka asuvat sähkölämmitteisessä talossa nousu on yksinkertaisesti liikaa. Hallitus päätti budjettiriihessä alentaa sähkön arvonlisäveron kymmeneen prosenttiin ja sähkölämmitteisissä taloissa asuville luoda määräaikaisen sähkövähennyksen verotuksessa tai vaihtoehtoisesti, niille jotka alhaisempien tulojensa takia eivät verovähennystä voi hyödyntää, sähkötuen. Yksityiskohdat sähkötuen maksatuksen ja verovähennyksen suhteen ovat vielä valmistelussa, mutta selvää on, että haasteet ovat nyt hallinnollisia ja käytännöllisiä, ei poliittisia. Kaikkien tavoitteena on löytää keinoja, jotka saadaan käyttöön jo muutaman kuukauden kuluttua, jotta kaikkien kodit pysyisivät lämpiminä tulevana talvena.

Yhteiset haasteet Euroopassa ovat suuret ja meidän on myös etsittävä yhteisiä ratkaisuja kansallisten toimien lisäksi. Yhdessä rintamassa kulkeminen on tärkeätä ja toimivat, avoimet markkinat ovat meidän kaikkien intressissä ja yleensä, etenkin pienen maan, etu. Pitkässä juoksussa tämä pätee myös sähkömarkkinoihin eikä kenenkään pidä romuttaa toimivaa järjestelmää kansallisilla rajoituksilla ja käpertymällä sisäänpäin, tämänhetkisen tilanteen johdosta. Sillä eripuran lietsominen on nimenomaan heidän tavoitteensa, jotka kaasuhanoja tällä hetkellä ruuvaavat kiinni.

Kolumni on julkaistu Etelä-Uusimaa lehdessä 14.9.2022