Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Kuu kiurusta kesään!

”Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään!” Hieno, toivoa tuova, sananlasku jossa vanhan kansan kokemuksella ja viisaudella kuvataan luontoa ja havainnoidaan kevään edistymistä. Ja ilmaisu, jolle ei ruotsinkielellä ole suoraa vastinetta.

Kevät on edennyt jo pitkälle ja kesä on tuloillaan. Tällä hetkellä voimme iloita – muuttolintujen seuraamiseen lisäksi – myös siitä, että koronatartuntojen määrä näyttää hiipuvan. Vielä on hiukan ennenaikaista huokaista helpotuksesta. Rajoitukset ovat edelleen voimassa, pandemia on edelleen voimissaan ja sen selättäminen riippuu siitä, miten hyvin me kaikki jaksamme ja muistamme edelleen arjessamme toimia oikein ja noudattaa rajoituksia ja määräyksiä. Ilmeisen hyvin me suomalaiset olemme niitä noudattaneet. Kiitos siitä kuuluu kaikille.

Oma vaikutuksensa on tietenkin myös rokotteilla. Vanhemmat ikäryhmät sekä riskiryhmään kuuluvat ovat hyvin pitkälle jo saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Tämä tuo helpotusta ja on varmaan omalta osaltaan vaikuttanut siihen, että tartuntaluvut ovat viime viikkoina laskeneet. Sata vuotta sitten, Espanjan tauti pyyhki mantereen yli kolme kertaa. Koronapandemiassa meillä on nyt toinen aalto. Toivottavasti, lääketieteen kehityksen ja rokotteen avulla pystyisimme välttämään kolmannen aallon. On kuitenkin hyvä muistaa, miten nopeasti tilanne monessa maassa on muuttunut ja luvut yllättäen ryöpsähtäneet kasvuun. Pandemia ei missään tapauksessa vielä ole ohi – mutta näin kesän kynnyksellä näkyy kuitenkin valoa tunnelissa.

On tärkeää, että pystymme siirtymään määrätietoisesti, hallitusti ja turvallisesti kohti tätä valoa. Tarvitsemme selkeitä askelmerkkejä yhteiskunnan avaamiseksi. Siksi hallitus onkin puhunut paljon viime aikoina niin sanotusta exit-strategiasta. Epidemian kehitys määrittelee, milloin meillä on mahdollisuus palata mahdollisimman normaaliin arkeen. On kuitenkin kaikkien etu, että meillä on suunnitelma, kuinka rajoituksia voidaan asteittain lieventää heti kun edellytykset täyttyvät.

Toinen kevään merkki – ainakin ministerin elämässä – on budjetin kehysriihi. Tänä vuonna se kulkee nimellä puoliväliriihi eli tämän hallituksen taival on likimain puolessa välissä. On aika arvioida tehtyjä päätöksiä eri osa-alueilla ja pohtia mitä on vielä tekemättä ja mitä on syytä saada eteenpäin seuraavien kahden vuoden aikana. Kehysriihessä on tietenkin aina mietittävä resurssien kohdentamista eri toimenpiteille. Pandemia on tähänkin työhön toki vaikuttanut. Monet haasteistamme ovat edelleen samoja. Tavoitteemme ovat samoja myös, mutta entistäkin tärkeämmät saavuttaa kuin kaksi vuotta sitten, esimerkiksi työllisyyteen, ilmastoon, koulutukseen ja valtiontalouteen liittyen. Periaatteellisella tasolla riihi vastaa samantyyppisiin perustavanlaatuisiin kysymyksiin kuin exit-strategia: Miten luodaan selkeä ja konkreettinen näkymä siitä, kuinka siirrytään kriisistä normaalitilanteeseen.

Nyt kun lumet ovat sulaneet, muuttolinnut taas muuttavat etelästä meille tänne Suomeen, kiurut lentävät ja ääntelevät, ja on noin kuukausi kesään, katse – sekä poliittisesti että muuten – suunnataan tulevaan.

Kolumni Etelä-Uusimaassa 22.4.2021