Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Pitkät päälle ja katse eteenpäin

Vuodenvaihde on aika, jolloin yleensä on tapana katsoa taaksepäin, muistella menneitä ja vetää yhteen vuoden tapahtumia. Tässä kolumnissani en kuitenkaan katso peruutuspeiliin vaan mieluummin keskityn siihen mitä meillä on edessä ja mietin mitä tuleva vuosi tuo tullessaan.

Pian on joulu. Meidän suurimpia juhlia ja vuoden pimein ajankohta, joka perinteisesti on myös hiljentymisen ja rauhoittumisen aika. Juhla jolloin syödään hyvin ja vietetään laatuaikaa lähimmäisten kanssa. Poikkeuksellisen vuoden jälkeen olemme vielä tavallista enemmän levon ja yhdessäolon tarpeessa. Ehkä hiukan tavallista pienemmässä piirissä tänä vuonna, kaikkia turvallisuusohjeita noudattaen. Suuremmat sukukokoontumiset on syytä jättää tuonnemmaksi – sukulaisiin ja ystäviin voi tänä päivänä olla yhteydessä monella muulla tavoin.

Poikkeusjouluun ja pimeyteen tuo kuitenkin lohtua tieto siitä, että koronarokote on tulossa ja että laajamittaiseen rokotukseen voidaan pian ryhtyä, myös meillä Suomessa. Olemme onnekkaita, että elämme aikana, jolloin tiede on edistynyt siten, että muutamassa kuukaudessa saadaan kehitettyä täysin uusi rokote aikaisemmin tuntematonta virusta vastaan. Vaara ei ole kuitenkaan vielä ohi eikä vielä sovi huokaista helpotuksesta. Rokotteen valmistus, maahantuonti, kuljettaminen ja itse rokotustoimenpide on kokonaisuutena iso operaatio ja kestää kuukausia ennen kuin riittävä määrä kansalaisia on saanut rokotteen.

Hallituksen työskentely tapahtuu aika monessa asiakokonaisuudessa ministerityöryhmien kautta. Itse olen muun muassa Työllisyyden edistämisen ministerityöryhmän jäsen. Pandemia vaikutti ennalta aavistamattomalla tavalla tämän ministerityöryhmän lähtökohtiin ja tavoitteisiin. Kun vielä alkuvuonna keskityimme työllisyyttä lisääviin toimenpiteisiin, jouduimme keväällä siirtymään korjaustoimenpiteisiin ja kriisin haittavaikutusten minimoimiseen. Arvioiden mukaan tuleva kevät tulee vielä olemaan hyvin hankala talouden ja työllisyyden kannalta. Vähitellen voimme kuitenkin palata suunnitteluille kasvu-urille. Pitkässä juoksussa rokote tulee vaikuttamaan paitsi kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen myös parantavana ruiskeena koko kansantalouteen. Toivottavasti ja luultavasti ensi syksy on markkinoiden, talouden ja työllisyyden kannalta voimakkaan elpymisen aikaa.

Ministerinä ensi vuosi tulee olemaan vastuualueideni osalta kiireinen mutta mieluinen. Suomi vastaa ensi vuonna Pohjoismaiden Ministerineuvoston kiertävästä puheenjohtajuudesta. Pohjoismaisen yhteistyön ministerinä minulle on tietenkin tärkeää, että viemme sen kunnialla läpi. Siitä tarkemmin seuraavassa Thomaustauossa tammikuussa. Tasa-arvon ministerin alueella ensi vuosi on niin ikään vilkas. Hallituksen tasa-arvoselontekoa valmistellaan lähetettäväksi Eduskunnalle ja moni muu konkreettinen tasa-arvoa tai perheiden arkea helpottava toimenpide tai lakihanke on työn alla.

Vuoden lyhin päivä on tänä vuonna 21. joulukuuta, Tuomaanpäivänä. Alkuvuosi on vielä monessa mielessä melko pimeä. Mutta kunhan laittaa pitkät päälle ja jaksaa katsoa tiukasti eteenpäin, niin kyllä kaikki valoisemmaksi muuttuu.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Kolumni Etelä-Uusimaassa 23.12.2020