Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Yhteiskunnan avaamiseen ei ole valmista manuaalia

Kolumni Etelä-Uusimaassa 18.6.2020

”Ellei mikään muu auta – katso käsikirjasta” on ystävällismielinen tokaisu, jota joskus kuulee, kun joku yrittää suoriutua vaikeasta tehtävästä. Sanonta on eräitä kertoja tullut mieleeni viime aikoina, kun olemme hallituksessa päättäneet askelista kohti uutta normaalia. Yhteiskunnan avaamiseen, kun ei ole olemassa valmiita ohjeita tai opaskirjoja.

Valmiuslain käyttöönotto päätöksineen ja rajoituksineen, koronaviruksen taltuttamiseksi, on ollut hyvin poikkeuksellinen toimenpide. Olemme Suomessa kuitenkin onnistuneet hyvin – menehtyneiden määrä on monia muita maita huomattavan paljon pienempi ja tartuntakäyrä on laskeva.

Nyt on aika avata yhteiskuntaa jälleen ja purkaa sääntelyä. Tämä on hallituksen vahva tahto. Yhteiskunta, ihmiset ja yritykset kärsivät ja voivat pahoin pitkään jatkuneessa horroksessa. Hallitukselle oikeusvaltion periaate on erittäin keskeinen ja hallituksen tahto on poistaa rajoitukset mahdollisimman nopeasti. Lisäksi vapaassa yhteiskunnassa on puhtaan juridisesti mahdotonta rajoittaa ihmisten liikkumista ja itsemääräämisoikeutta yhtään sen enempää kuin on välttämätöntä.

Epävarmuudet taudin olemuksesta ja leviämisestä ovat suuret ja hallitus on päättänyt tehdä päätöksiään vaiheittain. Todennettua tutkimustietoa tai aikaisempaa kokemusta ei ole. Olemme jo avanneet Uudenmaan väliaikaisesti suljetut rajat, koululaiset saivat palata kouluihin kevätkauden päätteeksi ja myös ravintolat ovat jälleen, rajoituksin, avanneet ovensa.

Nämä ovat kysymyksiä jossa on hyvin vaikeata etukäteen sanoa mikä on oikein ja mikä on väärin. Koulujen avaamista edelsi voimakas keskustelu sen hyödyistä ja haitoista. Koulujen avaaminen sujui kuitenkin hyvin. Ravintoloiden osalta käytiin värikästä keskustelua siitä, uskooko hallitus todellakin, että virus tietää kellon olevan yhdeksän tai kymmenen illalla tai kello kaksi yöllä. Ei tietenkään – vaan kyse oli arvioista, jotka perustuivat siihen, että paljon ihmisiä pienessä tilassa on riskitekijä kuten myös varovaisuuden herpaantuminen iloisen illan edetessä. Absoluuttista totuutta ei ole – vaan päätöksenteossa käytetään harkintaa ja parhaaseen mahdolliseen tietoon perustuvaa linjanvetoa.

Asiantuntijat seuraavat tilannetta ja arvioivat jokaisen toimenpiteen vaikutuksia informoiden hallitusta tilannekuvan kehityksestä. Siksi edetään askel kerralla. Viimeksi olivat ovat vuorossa suuret yleisötilaisuudet sekä rajojen avaaminen. Päätettiin esimerkiksi millä ehdoin yli viidensadan hengen yleisö voi päästä urheilukilpailuihin ja miten ja mihin maihin voi matkustaa seuraavaksi.
Haluamme poistaa rajoitukset ja palata normaaliin elämään, mutta kuitenkin turvallisesti ja mahdollista toista aaltoa kaikin keinoin välttäen. Tässä hallituksella on pähkäiltävää – koska manuaalia yhteiskunnan avaamiseen koronarajoituksen jälkeen ei ole.