Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Ylös, ulos ja ladulle!

Muutaman heikohkon ja vähälumisen talven jälkeen moni meistä ehkä oli jo luopunut toivosta hohtavien hankien ja kauniin talvimaiseman suhteen. Nyt lunta on siunaantunut. Monen mielestä ehkä liiankin kanssa. Toki lumikolan kanssa häärätessä tulee tehtyä hyödyllistä arkiliikuntaa – mutta rajansa kaikella, näin ajattelee varmaan moni. Minun, joka olen aina harrastanut hiihtoa, on kuitenkin vaikeata kuvitella parempaa talvea.

”Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.” Näin kauniisti runoili Aaro Hellaakoski. Vaikka siitä on aikaa, kun viimeksi hiihdin umpihangessa, niin tunnen samanlaista iloa ja vapautta liikkuessani suksilla myös ladulla ja hiihtäminen on minulle hyvin tärkeää. Harva asia saa minut syttymään niin kuin hiihto, ja halusinpa sitä tai en, kilpailuviettini herää välittömästi.

Tässä asiassa olen jonkinasteinen fanaatikko, se tunnustettakoon. En voi kuitenkaan ollenkaan ymmärtää niin kutsuttua laturaivoa. Hiihtämiseen kuuluu ilo, ja itse iloitsen paitsi omasta etenemisestä ja liukkaista suksista, myös siitä, että muutkin ovat löytäneet tiensä ulos laduille. Kukin sivakoi omalla tyylillään, taidoillaan ja vauhdillaan. Toisille kyse on enemmän liikunnasta tai jopa urheilusuorituksesta, toisille taas painottuvat yhdessäolo ja vaikkapa talvisen luonnon tarkkailu.

Talvikeli tuli kuin tilauksesta näin koronan keskelle. Kun muut harrastusmahdollisuudet ovat minimissä, liikuntahallit suljettuna ja sosiaalinen kanssakäyminen voimakkaasti vähentynyt, silloin luonnossa liikkumisen tärkeys korostuu entisestään. Puoli tuntia luonnossa vähentää tutkitusti stressiä huomattavasti. Liikkuminen etenkin luonnossa tekee hyvää sekä ruumiille että sielulle, ja pitkittynyt pandemia korostaa tämän entisestään.

Tämä koskee kaikkia ikäryhmiä, mutta erityisesti lapsia ja nuoria, joille liikuntaharrastusten sulkeutuminen sekä koulujen poikkeusolot ovat olleet erityisen raskaita. Vuosi on pitkä aika nuoren elämässä. Hallitus on ollut huolissaan nuorista ja olemme yrittäneet huomioida heitä päätöksenteossa pandemian aikana. Olen itse erityisen iloinen huomatessani, että laduilla näkee myös teini-ikäisiä pieniä ryhmiä. Toinen ilonaihe ovat lapsiperheet, jotka reppu selässä liikkuvat yhdessä pitäen sopivin välein taukoja, jolloin nautitaan lämmintä kaakaota tai mehua sekä pientä purtavaa. Tämä on hieno tapa antaa jälkikasvulle elämyksiä ja opetella taitoja, joista on iloa vielä aikuisenakin.

Ensi viikolla Etelä-Suomessa on hiihtolomaviikko. Tänä vuonna ei matkusteta pitkiä matkoja elämysten saamiseksi, vaan nyt nautitaan nurkan takana olevista mahdollisuuksista. Meillä täällä Länsi-Uudellamaalla on hienot mahdollisuudet ulkoilmaharrastuksiin, kesäisin vaihtelevia pyöräreittejä ja nyt tällaisena lumisena talvena upeita latureittejä.

Ja hyvä on hiihtäjän hiihdellä.

Kolumni Etelä-Uusimaassa 18.2.2021