Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Antakaa Raaseporin sairaalan jatkaa!

Keskustelu Raaseporin sairaalan tulevaisuudesta käy kuumana. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) käsittelee asiaa ja tulee keväällä antamaan lausuntonsa, joka perustuu Raaseporin sairaalan toimintamallia käsittelevän työryhmän loppuraporttiin. Silloin päätetään jos sairaala voi tulevaisuudessa tarjota yhteispäivystystä vai ei. Lakkautettu yhteispäivystys Raaseporin sairaalassa tarkoittaisi, että anestesiaa vaativat leikkaukset lopetettaisiin.

– Olen vilpittömästi huolissani Länsi-Uudenmaan väestön yhtäläisestä oikeudesta terveydenhuoltoon ja heidän potilasturvallisuudestaan. Jos Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus päättää luopua laajasta päivystyksestä, he heikentävät alueellista ja sosiaalista tasa-arvoa Länsi-Uudellamaalla.Tätä ei voida hyväksyä, ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

– Olisi myös lyhytaikaista eikä kovin järkevää, jos isoja rakenteellisia muutoksia tehtäisiin juuri ennen kansallista sote-uudistusta. Suunniteltu sote-uudistus on sitä paitsi huomioinut Uudenmaan tarpeet paremmin kuin aikaisemmat uudistusyritykset. Miksi HUSin hallitus ei halua huomioida tätä kaikkea?

– Kukaan ei vakavasti huomioi, miten ruotsinkielisten oikeus hoitoon omalla äidinkielellä toteutuu käytännössä, mikäli Raaseporin sairaalan laaja päivystys lakkautettaisiin. Lain mukaan hoito pitää taata molemmilla kansalliskielillä. Tarvetta ruotsinkieliselle hoidolle ei saa vähätellä!