Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Hallitus on epäonnistunut työmarkkinoiden uudistamisessa

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Thomas Blomqvistin mielestä hallitus ei ole onnistunut uudistamaan työmarkkinoita. Sen takia RKP esittää hallitukselle epäluottamusta.

− Suomi tarvitsee enemmän joustoa työmarkkinoilla, mutta hallitus on epäonnistunut tässä. Paikallisen sopimisen mahdollistaminen nykyistä laajemmin helpottaisi työntekijöiden palkkaamista pienempiin yrityksiin, Thomas Blomqvist sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina.

RKP ei osallistu SDP:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Perussuomalaisten välikysymykseen, mutta esittää oman epäluottamuslauseensa hallitusta kohtaan toisin perusteluin.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä on tyytyväinen siihen, että Suomen työllisyysaste on noussut 72 prosenttiin, pitkälti kansainvälisen talouden suhdannenousun ansiosta.

− Meidän täytyy asettaa rima korkeammalle. Työllisyysasteen kuuluisi olla ainakin 75 prosenttia, mutta mieluiten noin 80 prosenttia, kuten naapurimaissamme, Blomqvist sanoi.

Hallitus ei ole myöskään onnistunut saamaan perhevapaauudistusta aikaan. Tätä tarvittaisiin tasa-arvon takia.

− Perhevapaauudistus on välttämätön myös siksi, että se edistää ihmisten mahdollisuuksia työllistyä ja ottaa töitä vastaan, Blomqvist sanoi.

RKP arvostelee hallitusta talouskehityksen jarruttamisesta, kun se pitää kiinni ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta.

− Me RKP:ssa uskomme, että yritykset itse tietävät virnaomaisia paremmin millaisia työntekijöitä ne tarvitsevat. Miksi hallitus ei poista ulkomaisen työvoiman tarveharkintaa, vaikka se tiedostaa ongelman?

− Tiedämme myös, että lukuisat vapaat työpaikat ja työnhakijat eivät tällä hetkellä kohtaa. Myös työnvälitystä on uudistettava, esimerkiksi antamalla yksityisten työnvälittäjien täydentää julkisista työnvälitystä, Blomqvist sanoi.