Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Isänpäivä ja tasa-arvoinen vanhemmuus tärkeitä ympäri vuoden

Sunnuntaina vietämme isänpäivää ja juhlistamme isyyttä, vanhemmuutta ja yhdessäoloa. Päivän myötä Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist muistuttaa isien oikeudesta tasa-arvoiseen vanhemmuuteen

-Vanhemmuus on arvokas ja tärkeä tehtävä. Aktiivinen osallistuminen perhe-elämään vahvistaa isien suhdetta perheeseen ja tukee lapsen kehitystä. Arvot, joita juhlistamme isänpäivänä, ovat tärkeitä ympäri vuoden, Blomqvist sanoo.

Pohjoismaiset tutkimukset osoittavat, että useat vanhemmat pitävät tärkeänä sitä, että isä on tiiviisti mukana lastenhoidossa ja, että vanhempainvapaat jaetaan tasapuolisesti. Samaan aikaan viidesosa suomalaisista isistä eivät käytä ollenkaan vapaita hoitaakseen lapsia kotona. Perhevapaista vain 10% on isien käyttämiä.

– On selvää, että usealle isälle syntyy kynnys tai esteitä käyttää perhevapaita. Esitys perhevapaauudistuksesta on siksi tärkeä askel kohti tasavertaista vanhemmuutta ja isien oikeutta perhe-elämään. Samalla tarvitaan myös asennemuutosta yhteiskunnassa näkymättömien esteiden ja syrjinnän poistamiseksi. Isillä on oltava yhdenvertaiset oikeudet aktiiviseen vanhemmuuteen, joka päivä, Blomqvist lopettaa.