Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Pohjoismaat ovat vahvempia yhdessä

Tänään juhlimme sekavin tuntein Pohjolan päivää. Kaikki julkiset tilaisuudet ovat peruttu ja vapaata liikkuvuutta maiden välillä on rajoitettu Covid-19 epidemiasta johtuen. Samanaikaisesti olen saanut nähdä, kuinka hyvin pohjoismainen yhteistyö on sujunut kriisiaikoina. Pidän tiiviisti yhteyttä muiden pohjoismaiden ministerikollegoiden kanssa, keskustellakseen esimerkiksi uusista mahdollisista rajaesteistä jotka kohdistuvat muissa pohjoismaissa asuviin kansalaisiin, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

– Pohjoismaat ovat useiden vuosikymmenien ajan olleet edelläkävijä kun on kyse alueellisesta integraatiosta sekä diplomaattisesta, kulttuurisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä- ja kuinka ihmiset samankaltaisista hyvinvointiyhteiskunnista, samankaltaisella arvomaailmalla voivat seistä yhdessä. Se on ollut Pohjoismaiden vahvuus ja on vielä tänään. Meidän on vahvistettava, kehitettävä ja puolustettava yhteistyötä normaalina aikoina, niin että me kriisiaikoina, kuten tänään, voimme hyötyä yhteistyöstä ja yhdessä selvitä tästä kriisistä.

23. maaliskuuta vietämme Pohjolan päivää. Päivä, jolloin virallinen pohjoismainen yhteistyö alkoi Helsingin sopimuksen allekirjoittamisella vuonna 1962. Jo 10 vuotta ennen tätä pohjoismaiden asukkaat ovat voineet liikkua vapaasti pohjoismaiden välillä ilman passia tai erityistä lupaa.