Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Pohjoismaista yhteistyötä myös Covid-19-kriisin aikana

Hallitus päätti tänään jatkaa tilapäistä rajavalvontaa Ruotsin, Norjan ja Suomen välillä sekä liikenteen rajoittamista. Jatkossa sallitaan edelleen välttämätön pendelöinti ja kaikki Suomeen saapuvien on noudatettava Suomen terveysviranomaisten ohjeistuksia. Tämä on välttämätöntä tartuntariskin vähentämiseksi, jotta terveydenhuoltokapasiteetti riittää Pohjois-Suomessa.

– Pohjoismaisen yhteistyön ministerinä minulle on tärkeää, että pohjoismainen yhteistyö toimii myös poikkeusaikoina. Liikennettä Ruotsin ja Suomen välillä on nyt rajoitettu, mutta raja ei ole suljettu eikä se ole ollut aikaisemminkaan. Ratkaisut ja rajoitteet koskien ihmisiä jotka kulkevat rajan yli on tehty yhteisymmärryksessä Ruotsin ja Norjan kanssa. On tärkeää, että toimimme yhdessä, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

– Aidon pohjoismaisen yhteistyön tuloksena Ruotsi ja Suomi ovat sopineet toteutettavista varotoimenpiteistä. Sen lisäksi Ruotsi on sitoutunut tarpeen vaatiessa osoittamaan terveydenhuoltokapasiteettia Norrbottenin läänissä, mukaan lukien tehohoitoa, suomalaisille potilaille.

– Suomi ottaa vuonna 2021 puheenjohtajuuden Pohjoismaisessa ministerineuvostossa. Viimeistään silloin meidän pitää käydä läpi Covid-19- kriisiä yhteispohjoismaisesta näkökulmasta. Meidän on poistettava mahdolliset uudet rajaesteet jotka ovat syntyneet, mutta myös mietittävä miten voimme syventää yhteistyötä, jotta voimme kohdata tulevaisuuden haasteet.