Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hyväksyminen on historiallinen päätös

Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi . Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon minister ja sote-uudistusta käsittelevän ministerityöryhmän  jäsen Thomas Blomqvist on tyytyväinen, että uudistus nyt etenee. 

Tämä hallitus on onnistunut siinä missä moni muu hallitus on yrittänyt monen vuoden ajan. Uudistus on tarpeen ja se sisältää monia hyviä elementtejä. On hyvä, että voimme nyt siirtyä eteenpäin, Blomqvist sanoo.

Uudistuksessa RKP:n kädenjälki näkyy erityisesti rahoitusmallissa, Uudenmaan erillisratkaisussa sekä kielellisissä oikeuksissa.

– Rahoitusmalli on ollut kriittinen kysymys RKP:lle, ja meille on ollut tärkeää, että malli on parempi kuin aiemmin esitettyjä malleja. Olemme varmistaneet, että uusien alueiden rahoituksessa otetaan huomioon kasvukeskukset, maahanmuutto ja monikielisyys. Joitakin haasteita on vielä, mutta tämä malli on silti selvästi parempi kuin edellisen hallituksen. Lisäksi siirtyminen uuteen rahoitusmalliin tapahtuu asteittain, mikä antaa meille mahdollisuuden seurata muutosta ja vastata olemassa oleviin haasteisiin, Blomqvist sanoo.

– Uudenmaan erillisratkaisu on ollut ratkaiseva turvatakseen uusmaalaisten yhdenvertaisia vaikuttamismahdollisuuksia ja jotta ihminen pysyy keskiössä, Blomqvist sanoo.
Uusimaa on erillisratkaisun kautta jaettu viiteen hoitoalueeseen.

– Minulle henkilökohtaisesti ja RKP:lle uudistuksessa on ollut myös tärkeää varmistaa palvelua molemmilla kansalliskielillä. Uudistuksen myötä perustetaan kansalliskielilautakunta, jolla on todellisia mahdollisuuksia parantaa kielellistä palveluvalikoimaa, Blomqvist sanoo. Jatkossa jokaisella on oikeus saada hoitoa omalla äidinkielellään – myös käytännössä.