Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Suomalaisten liikkumattomuus maksaa, panostukset liikuntaan maksavat itsensä takaisin

Kansanedustaja ja Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvistin (r.) mielestä yhteiskunnan pitäisi tehdä enemmän jotta ihmiset saadaan liikkumaan. UKK-instituutin tuoreen raportin mukaan yhteiskunta voisi säästää jopa 3 miljardia euroa, jos liikuntaan ja urheiluun panostettaisiin enemmän. Liikkumattomuus ja liian vähäinen liikunta johtaa sairauksiin ja terveysongelmiin.

− UKK-instituutin luvut ovat huolestuttavia. Suomen täytyy panostaa enemmän liikuntaan. Tämä ei pelkästään maksaa itsensä takaisin, vaan myös elämänlaatu paranee. Sen lisäksi panostuksista ihmisten hyvinvointiin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn voi todennäköisemmin odottaa suuria säästöjä terveydenhuollossa, kuin hallintouudistuksista, Blomqvist sanoo.

Liikkumattomuus lisää todistetusti riskiä sairastua sydänsairauksiin, kakkostyypin diabetekseen, rintasyöpään, paksusuolen syöpään, masennukseen ja selkäsairauksiin.

− Huomaan itsekin, kuinka hyvin voin liikunnan harrastamisesta. Nukun paremmin lenkkeilyn jälkeen, mikä jo sinänsä lisää hyvinvointia.

− Ennaltaehkäisevä liikunta on huomattavasti halvempaa kuin hoito sairastumisen jälkeen. Sen takia kuntien ja kolmannen sektorin kannattaisi panostaa ennaltaehkäisevään työhön. Käytännössä tämä tarkoittaa liikuntamahdollisuuksien helpottamista, uimahallien, urheiluhallien rakentamista, sekä lenkkeilypolkujen ja hiihtolatujen ylläpitoa. Tämä voi myös tarkoittaa lisää pyöräteitä, jotta arkiliikunta helpottuu.

Toinen seikka on valistustyö liikkumattomuuden riskeistä.

− On selvää, että lapset istuvat tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden äärellä. Blomqvistin mielestä ei ole väärin, että lapset istuvat tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden äärellä. Yhtä tärkeää on ulkoilu, koska se parantaa keskittymiskykyä koulussa, Blomqvist sanoo.

Hallitus valmistelee urheilupoliittista selontekoa, jossa esitetään ehdotuksia nuorten urheilijoiden tukemiseksi ja vähävaraisten perheiden liikuntamahdollisuuksien edistämiseksi.

− Hallituksen aloite on hyvä ja toivon, että sieltä tulee hyviä ehdotuksia, miten liikkumattomuutta voitaisiin vähentää, Blomqvist sanoo.