Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Suomen kansallinen CAP-suunnitelma on tasapainoinen

Hallitus on tänään hyväksynyt Suomen kansallisen suunnitelman EU:n yhteiselle maatalouspolitiikalle, niin sanottu CAP-suunnitelma. Jokaisen jäsenmaan on toimitettava suunnitelmansa EU:lle ennen vuoden vaihdetta.

– Yhteisen maatalouspolitiikan päätarkoituksena on varmistaa, että Euroopan unionin alueella ja siis meillä täällä Suomessa, jatkossakin pystymme kannattavasti tuottamaan elintarvikkeita. Hallituksen hyväksymä kansallinen suunnitelma on tärkeä väline EU:n yhteisen maatalouspolitiikan toimeenpanossa ja suunnitelmalla varmistetaan, että Suomessa myös tulevaisuudessa voidaan tuottaa maailman puhtainta ja terveellisintä ruokaa, jossa on vähiten kasvinsuojeluaineet ja antibiootteja, sanoo Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

– Kotimainen elintarviketuotanto on myös keskeinen osa huoltovarmuutta. Erityisesti viimeisten kahden vuoden aikana, kun olemme kokeneet miten itsestään selvinä pidetyt asiat yhtäkkiä muuttuvat ja miten vapaan liikkuvuuden sijaan valtiot harjoittavat eristäytymispolitiikkaa monet ovat varmasti havahtuneet miettimään huoltovarmuuden tärkeyttä, ministeri Blomqvist sanoo.

– Kansallinen CAP-suunnitelma tulee myös paremmalla tavalla ottamaan huomioon ympäristöön ja luontoon liittyvät kysymykset, ja erityisesti ilmastokysymykset. Noin kymmenen vuotta sitten kun edellistä ohjelmaa tehtiin ilmastokysymys ei ollut ollenkaan yhtä voimakkaasti esillä, kun tänä päivänä. Siksi on luonnollista, että uusi hyväksytty ohjelma eroaa aikaisemmista tämän osalta. Maatalouspolitiikan ja erilaisten toimenpiteiden on nyt ja tulevaisuudessa yhä lisääntyvässä määrin otettava huomioon vaikutukset ilmastoon, Blomqvist sanoo.