Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Uudistettu aborttilaki vahvistaa naisten itsemääräämisoikeutta

Eduskunta hyväksyi aborttilakimuutoksen äänin 125–41. Muutos tarkoittaa muun muassa sitä, että jatkossa raskaus olisi mahdollista keskeyttää omasta pyynnöstä raskausviikon 12 loppuun asti. Täten poistettaisiin myös vaatimus kahden lääkärin lausunnosta.
 
– Oli jo aikakin, että aborttilakia uudistetaan. Meillä on ollut Suomessa hyvin vanhentunut aborttilainsäädäntö ja tämä on tärkeä päivitys, joka vahvistaa naisten oikeutta terveyteen ja oman kehonsa itsemääräämisoikeutta, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.
 
– Monissa osissa maailmaa näemme valitettavasti tasa-arvon ja naisten oikeuksien taantumisen. Tämä näkyy erityisesti naisten seksuaaliterveyttä ja lisääntymisoikeuksia koskevissa asioissa. Kehitys on erittäin huolestuttavaa ja siksi on tärkeää, että me Suomessa konkreettisesti osoitamme, että tuemme oikeutta lailliseen ja turvalliseen aborttiin, Blomqvist sanoo.
 
Aborttilainsäädännön uudistaminen ei ole osa hallitusohjelmaa, vaan muutokset perustuvat pitkälti kansalaisaloitteeseen OmaTahto2020 ja asiaa koskevaan lakiesitykseen.
 
– Olen iloinen, että voimme ottaa tämän tärkeän askeleen kohti nykyaikaisempaa aborttilainsäädäntöä, mutta vielä on syytä tarkistaa aborttilainsäädäntöä niin, että naisten itsemääräämisoikeus otetaan vielä paremmin huomioon. Aborttilainsäädännön laajempi uudistaminen tulisi olla seuraavan hallituskauden tavoitteena, Blomqvist sanoo.