Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Rantarataan kannattaa investoida

Rantarata on Länsi-Uudellemaalle elintärkeä liikenneväylä ja sitä pitäisi kehittää. Vuonna 2016 Raaseporin, Hangon, Inkoon, Siuntion ja Kirkkonummen teettämän selvityksen mukaan Rantaradan kehittäminen olisi myös kustannustehokasta. Sen sijaan lähes 2 mrd euron investointi uuteen ratayhteyteen Helsingin ja Turun välillä ei olisi taloudellisesti kannattava.

Espoon kaupunkirata nopeuttaisi Rantaradan junayhteyksiä ja se on tarpeen toteuttaa, jotta kaukoliikenneratojen kapasiteettia voidaan vapauttaa ja junaliikenteen häiriöherkkyyttä vähentää. Lisäksi junayhteyksiä voidaan nopeuttaa rakentamalla lisää kohtaamisraiteita Rantaradalle. Näillä kehittämisinvestoinneilla voidaan saavuttaa erittäin myönteisiä vaikutuksia kansantaloudelle ja Rantaradan lähialueille murto-osalla uuden ratayhteyden investointikustannuksista.

Uuden ratayhteyden rakentaminen itään Porvoon ja Loviisan kautta on kannatettavaa, koska tähän suuntaan ei tällä hetkellä ole ratayhteyttä ollenkaan. Myös tieverkko olisi syytä laittaa kuntoon. Näihin investointeihin kannattaa panostaa verorahoja, ei uuteen ratayhteyteen, jolla saavutettaisiin vain 20 minuutin ajansäästö.

Mielipidekirjoitus julkaistu 29.3 Loviisan Sanomissa, 31.3 Etelä-Uusimaassa ja Kirkkonummen Sanomissa