Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Sosiaalinen Media

Familjevänliga kommuner är temat i kvällens SFP-studio. Jag medverkar i diskussionen tillsammans med Sandra Bergqvist,
Hanna Holmberg-Soto och Pia Sundell. Programvärd är Andreas Elfving. Lyssna gärna!

Sommar och allsång är en oslagbar kombination! Tack till SFP i Vanda som igår bjöd på allsång och politik på Patio i Dickursby. Konferenciern Reidar Wasenius intervjuade mig på scenen. Trevliga människor och trevlig stämning!

Osallistuin tänään Radio Suomen eduskuntapuolueiden vaalitenttiin. Minun lisäkseni toimittajien Aki Laineen ja Linda Vettasen tenttavana olivat myös varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr), ministeri Jussi Saramo (vas), puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala (KD), ja kansanedustaja ...Harry Harkimo (liik).

Voit kuunnella tentin täältä https://areena.yle.fi/audio/1-50839244

Jag deltog idag i Radio Suomis valutfrågning för riksdagspartierna. De andra som blev utfrågade tillsammans med mig var viceordförande Jaakko Mustakallio (gröna), minister Jussi Saramo (vänst), partifullmäktigeordförande Aki Ruotsala (kd) och riksdagsledamot Harry Harkimo (liik).

Du kan lyssna på utfrågningen via länken ovan.

Idag firar Åland sin 99:e självstyrelsedag. Samtidigt startar firandet av jubileumsåret för 100 år av självstyrelse. Under jubileumsåret ska också arbetet med förnyandet av Ålands självstyrelselag bli klart och ges vidare till riksdagen.

Mina varmaste gratulationer på ...självstyrelsedagen Åland!

Det är en fröjd att göra torgbesök och valkampanj i strålande sommarväder! Efter besöket till Ingå hamn hann jag träffa partiaktiva och väljare vid SFP-tälten både i Sjundeå och Ingå. Det är härlig stämning ute på valfältet och det är trevligt att se allt engagemang som läggs ...ner för att SFP ska nå ett så bra resultat i kommunalvalet som möjligt. Tack för alla intressanta diskussioner idag och lycka till i valet!

Torivierailut aurinkoisessa kesäsäässä ovat erityisen mukavia! Inkoon sataman vierailun jälkeen ehdin vielä käväistä sekä Inkoon että Siuntion RKP-teltoilla tervehtimässä paikallisia ja puolueaktiiveja. Kentällä on nyt hieno tunnelma! Kiitos kaikista mielenkiintoisista keskusteluista ja onnea vaaleihin!

Ny vecka och nya besök på agendan! Idag styrde vi mot Ingå hamn, där jag togs emot av Inkoo Shippings VD Thomas Bergman och Ingås kommundirektör Robert Nyman samt kommunstyrelseordförande Henrik Wickström.

Bergman berättade för oss om hamnens verksamhet och visioner. Hamnen ...spelar en stor roll för lokala sysselsättningen och utvecklingen, och också internationellt för de projekt den möjliggör. Det är fint att se att hamnens verksamhet är i kraftig tillväxt och att det samtidigt finns ambitiösa framtidsplaner och potential. Här ser man också klart hur företagsamhet, och fungerande logistik och infrastruktur går hand i hand.

Tack för presentationen och för diskussionen!

Uusi viikko ja uusia vierailuja ohjelmassa! Tänään oli vuorossa Inkoon satama, jossa minua olivat vastassa Inkoo Shippingin toimitusjohtaja Thomas Bergman ja Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström.

Bergman kertoi sataman toiminnasta ja tulevaisuuden visioista. Satamalla on suuri merkitys paikalliseen työllisyyteen ja kehitykseen. Satamalla on myös suuri merkitys kansainvälisten projektien mahdollistajana. On hienoa nähdä, että sataman toiminta on voimakkaassa kasvussa ja, että sataman tulevaisuuden suunnitelmat ovat kunnianhimoiset. Satama on oiva esimerkki siitä, miten yrittäjyys, toimiva logistiikka ja infrastruktuuri kulkevat käsi kädessä.

Kiitos esittelystä ja mielenkiintoisesta keskustelusta!

God stämning och många bra diskussioner när jag i dag träffade väljare på torgen i Tenala och Ekenäs. Också trevligt att träffa flera av medkandidaterna i valet.

Idag presenterades och diskuterades verksamhetsberättelsen 2020 för Finlands delegation i Nordiska rådet för riksdagen. Som ansvarig minister för det nordiska samarbetet var jag naturligtvis på plats för att besvara frågor om det nordiska samarbetet och arbetet i Nordiska ministerrådet. I ...debatten betonade jag hur oerhört viktigt det nordiska samarbetet är, för tillsammans är vi starkare. Jag underströk också vikten av samarbetet mellan Nordiska rådet och ministerrådet.

Coronakrisen präglade det gångna året och som för så mycket annat har krisen medfört sina utmaningar även för det nordiska samabetet. Precis som vid andra kriser, är det viktigt att ta lärdom av det senaste årets händelser. På ett extrainsatt möte i slutet av april beslöt jag och mina nordiska kollegor att det ska göras en strategisk utredning om vad vi kan lära oss av coronakrisen, hur vi stärker samarbetet i krissituationer och hur vi tryggar den nordiska integrationen. Arbetet har också redan påbörjats i och med Finlands initiativ kring fördjupat beredskapssamarbete.

Då samhället öppnar upp efter pandemin och det epidemiologiska läget tillåter det ska vi förstås även öppna gränserna. Som minister för nordiskt samarbete ser jag det som naturligt och viktigt att vi öppnar gränserna till de nordiska länderna så fort som det är möjligt. Den fria rörelsen är en grundbult i det nordiska samarbetet och speciellt i gränsområdena har coronakrisen försvårat vardagen för många nordbor.

Ett annat ämne som även lyftes fram i debatten var kulturens betydelse för den nordiska gemenskapen.

Måndagar är bra dagar för att göra besök. Idag blev det flera olika besök. Det första till bostadsmässområdet i Hiidensalmi. Ett vackert område med ung björkskog och strand vid Lojo sjö. Efter det blev det både torgbesök i Lojo och i Hangö tillsammans med lokala SFP-aktiva. Det är ...alltid roligt att få komma ut på fältet och träffa väljare och partiaktiva. Tack till alla som varit med idag!