Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Sommarpaus från riksdagsarbetet

Riksdagen höll idag 30.6 sitt sista plenum (möte) inför sommarpausen. I dagens plenum godkändes regeringens andra tilläggsbudget efter några omröstningar där alltså vi (oppositionen) förlorade.

Riksdagens arbete har den här våren naturligtvis präglats av riksdagsvalet och regeringsbildningen. Sfp kom som känt inte med i regeringen och det innebar att Svenska riksdagsgruppen har fått börja öva sig i att föra oppositionspolitik i riksdagen. Vi vill föra en konstruktiv politik där vi kritiserar regeringen då det finns orsak, men också har beredskap att stöda bra förslag från regeringen. Vi ska naturligtvis också komma med egna förslag som är bättre än regeringens.

Också rent tekniskt finns det en hel del att lära; bl.a. att skriva avvikande åsikter, föra fram egna förslag i utskottsarbetet, aktivera förslagen i plenum osv. De här sakerna har vi inte behövt fundera på under de åtta år jag suttit i riksdagen och faktiskt inte på de senaste 36 åren som vi suttit med i regeringen.

Den viktigaste frågan riksdagen tog ställning till var regeringsprogrammet och därmed regeringens förtroende. Programmet godkändes och regeringen fick förtroende med de tre regeringspartiernas röster helt som väntat. I övrigt har det av naturliga orsaker (den korta tiden) varit tunnsått med ärenden i riksdagen. En annan fråga som diskuterats mycket är hur EU ska agera i förhållande till Grekland och hur den krisen kan lösas. Situationen har förvärrats från dag till dag och ingen vet hur det hela kommer att sluta. Förhandlingarna fortsätter och förhoppningsvis kan man trots allt så småningom nå en vettig lösning. Flyktingsituationen på Medelhavet har debatterats en hel del åtminstone i Stora utskottet, men också i Förvaltningsutskottet där jag sitter. Också det problemet är mycket besvärligt och svårlöst. På kort sikt är det viktigaste att man kan förhindra att ytterligare människor drunknar i Medelhavet och att alla EU-länder solidariskt delar på ansvaret.

Efter att regeringen tillträtt delades utskottsplatserna slutligt i riksdagen. Jag är mycket nöjd med att jag får fortsätta i Försvarsutskottet. Det är ett synnerligen intressant och viktigt utskott, i synnerhet just nu. Det andra utskottet jag sitter i är Förvaltningsutskottet som säkert kommer att vara både arbetesdrygt och intressant. Förvaltningsutskottet behandlar bl.a. frågor som rör kommunerna, den statliga förvaltningen på mellannivå, polisen, gränsbevakningen, invandring etc.

Under sommarpausen blir det en hel del jordbruksarbete hemma och så ska jag åtminstone besöka Fältdagen på Västankvarn 9.7 och Folktingets Finlandsarena i Björneborg som ordnas i som en del av Suomiareena i samband med Pori Jazz. Det ska bli roligt och intressant. Jag ska delta i en paneldebatt och mera allmänt representera Folktinget i egenskap av ordförande. I slutet av juli blir det sen semester ”på riktigt” i två veckor när vår familj reser till Danmark och ”vår stuga” i Lökken.

Detta kanske intresserar?

SOTE

Olemme tänään ottaneet hyvin tärkeän edistysaskeleen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Tämä uudistus tehdään sen vuoksi, että maamme sosiaali- ja terveydenhuolto olisi vielä parempi, ja siksi olemme valmistelleet mallin, joka kantaa ...

Läs mer

> SOTE