Tankar i skördetid
Vi är inne i den perioden av året då naturen är som allra mest givmild. Skogen är full av blåbär och kantareller, snart mognar andra bär och svampar och i …
Vi är inne i den perioden av året då naturen är som allra mest givmild. Skogen är full av blåbär och kantareller, snart mognar andra bär och svampar och i …
”Man skall inte lägga alla ägg i samma korg” är ett vanligt talesätt. Det passar i många sammanhang och är en bra livsregel – inte minst nu då vi talar …
Den tredje söndagen i maj minns vi dem som stupat i krig. Samma dag som hjältegravar runtom i landet uppvaktades, fattade republikens president och statsrådet ett historiskt beslut: Finland ska …
Ukraina har en lång, mellaneuropeisk historia. I långa tider har området hört till Polen och de västra delarna var för drygt hundra år sedan en del av Österrike-Ungern. Åren 1917-1921 …
Under början av året har en hel del trafik- och infrastrukturfrågor aktualiserats. Flera av dessa har stor betydelse också för Västnyland. Förra veckan godkände regeringen avtalet för VR:s köptrafik för …
Året 2021 lider mot sitt slut. Alltsedan pandemin började har det många gånger sagts att vi lever i exceptionella tider, och det är kanske något av en klyscha att säga …
Första veckan i november var det nordisk storsamling då Nordiska rådets session ordnades i Köpenhamn. För min del innebar veckan många möten, med Nordiska rådet, ministerkolleger och representanter för civilsamhället. …
Bara drygt ett halvt år efter kommunalvalet, drar det igen ihop sig till val. Efter åratal av förberedelser och misslyckade försök godkändes den stora social- och hälsovårdsreformen i juni i …
Hösten är alltid en fartfylld tid inom politiken. De senaste veckorna har inom regeringen dominerats av arbetet med nästa års statsbudget. Statsbudgeten handlar i allra högsta grad om prioriteringar, vad …
Det känns som om tidsuppfattningen är annorlunda under de varma månaderna. Sommaren är kort, heter det i en populär sommarlåt. Och visst känns det lätt så, när sommaren redan svängt …
Keskikesän kynnyksellä pohjoismaiset yhteistyöministerit kokoontuivat Porvoossa. Kyse oli ensimmäisestä läsnäkokouksesta pandemian alettua. Koronatilanteen vuoksi kyse oli käytännössä hybridikokouksesta; osa ministereistä ja virkamiehistä osallistui paikan päällä, osa etäyhteydellä. Pandemian tuottaman digiloikan …
En gång var vår sommar en evighet lång. Så skrev Karin Boye och så känner säkert många, speciellt då man tänker tillbaka på barn- och ungdomens somrar. På tisdagen firade …
Tämän vuoden kuntavaalit olivat aika erikoiset. Koronarajoitukset toivat kampanjan uudelle haastavuustasolle sekä ehdokkaiden, että varmaan myös äänestäjien näkökulmasta, kun perinteiset vaaliin liittyvät kohtaamiset jäivät suurilta osin pois. Vaikka – jyrkän …
Den här tiden på året framskrider våren med stormsteg. Dagslängden ökar med en dryg halvtimme på en vecka och varje år blir man lika förvånad över hur snabbt blomsterprakten utvecklas …
På tisdagen firade vi Nordens dag. I år innehar Finland ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Det här året firar vi även ministerrådets 50-årsjubileum. Under dagen stod de nordiska flaggorna i topp, …
Vilket underbart vinterväder år 2021 inletts med, inte minst för oss skidentusiaster. När skidförhållandena är goda och solen skiner är det enkelt att njuta av den friska luften, av att …
Det känns märkligt och fel att ha mer eller mindre stängda gränser mellan nordiska länder. För Finlands del drabbar det hårdast gränsregionerna, som Tornedalen, där gränsen aldrig tidigare varit stängd …
I dag firar vi svenska dagen. Varför vi egentligen firar dagen just i dag, på dagen då en svensk kung, Gustaf II Adolf, på sin häst Streiff kom bort från …
Hösten är här – det mesta är skördat, solen går ned allt tidigare och lövträden är klädda i vacker höstskrud. Att hösten är här syns även i mitt arbete som …
När jag samlade tankar för den här kolumnen satt jag på skördetröskan och såg det böljande åkerlandskapet framför mig. Jag kände glädje över att ha möjlighet att använda några av …
Vid tidpunkten för min senaste kolumn hade regeringen nyligen tagit i bruk beredskapslagen och infört restriktioner för att begränsa spridningen av coronaviruset. Det känns som länge sedan, även om det …
Den här våren har våra liv ställts om på många sätt, och vår vardag har förändrats på ett sätt som knappast någon kunnat föreställa sig för bara några veckor sedan. …
Alla står vi en dag inför en situation där vi är i behov av vård och omsorg. Då måste vi kunna lita på att vi får god vård i tid …
I söndags stod jag på startstrecket till långloppet på skidor, Marcialonga, i en by i norra Italien. Jag kände en viss osäkerhet i magbottnen eftersom skidkilometrarna på riktig snö inte …
Ett par veckor efter farsdagen deltog jag i lanseringstillfället av Nordiska ministerrådets rapport ”State of Nordic Fathers” i Köpenhamn. Rapporten jämför papparollen i Norden, såväl gällande attityder, politiska beslut som …
Den 7 oktober publicerades regeringens budgetförslag. Budgetförslaget har diskuterats både i riksdagen och i medier. Nu ska riksdagen behandla budgeten i olika utskott och i december godkänns den slutligt. Jag …
Frihet, jämställdhet, öppenhet, hållbarhet och likabehandling är bara några av de värderingar vi kan säga kännetecknar Norden. Det är de här värderingarna i kombination med starkt förtroende som utgör grunden …
Sommarledigheten kan ge oss tid att reflektera över vår omgivning och tillbringa tid med våra allra käraste. Jag har under en del av min ledighet fått följa med min sons …
De senaste månaderna har varit händelserika. Efter riksdagsvalet hölls det intensiva regeringsförhandlingar och nu har regeringsarbetet sparkats igång i rask takt inför Finlands EU-ordförandeskap, som inleddes i måndags. Jag ser …
Under de senaste veckorna har jag tillbringat den överlägset största delen av min vakna tid i regeringsförhandlingarna på Ständerhuset. Regeringsbildningsprocessen är nu inne på slutrakan, men förhandlingarna pågår fortfarande i …
En ny valperiod och en ny riksdag öppnar för nya möjligheter att påverka i viktiga frågor. Jag är mycket tacksam och glad över att ha fått förnyat förtroende som riksdagsledamot. …
För att klara av att upprätthålla vårt välfärdssamhälle behöver vi en hög sysselsättningsgrad. Målsättningen bör vara att minst 75 % av den arbetsföra befolkningen är ute i arbetslivet. En av …
Internationella klimatpanelen IPCC konstaterar i sin färska rapport att vi måste få den globala uppvärmningen att stanna vid 1,5 grader Celsius för att undvika ödesdigra konsekvenser för miljön och levnadsförhållandena …
Försvarsviljan bland befolkningen har traditionellt varit mycket hög i Finland. En färsk undersökning visar att den nu har sjunkit. Enligt mätningen anser 66 % av befolkningen att Finland ska försvara …
Regeringens förordning om att en hel del ingrepp ska koncentreras till stora sjukhus tillsammans med Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikts (HUS) egna beslut kan hota de små sjukhusens verksamhetsförutsättningar och framtid. …
I ett glesbefolkat land som Finland är avstånden ofta långa och goda förbindelser för både personer och varor mycket viktiga. Vi har därför byggt ut vårt trafiknät för att möta …
Jordbruksnäringen och jordbrukarna har prövats hårt de senaste åren. I fjol var problemet en sval sommar med allt för stora mängder regn. I år är det torkan som pinat grödorna …
Sommaren i Västnyland är händelserik. Det ordnas byadagar, lopptorg, sommartorg, konserter, teaterföreställningar mm. Det är lyx att kunna få innehåll i semestern med så många upplevelser på hemmaplan. Under mina …
Vi har otaliga gånger hört att kommunerna inte klarar av de stigande kostnaderna för social- och hälsovården. Det stämmer i och för sig. Man säger att en modell med större …
Den teknologiska utvecklingen och digitaliseringen har förändrat vårt sätt att leva. Allt fler jobb utförs sittande framför en dator och många tekniska lösningar har underlättat vår vardag. I dagens samhälle …
Det råder inget tvivel om att vi behöver en vårdreform, men det finns olika uppfattningar om hur den borde förverkligas. Regeringens förslag övertygar åtminstone inte mig. Däremot finns det mer …
Det här året har för min egen del kommit i gång med buller och bång. Litet oväntat meddelade vår tidigare ordförande Stefan Wallin att han inte längre står till förfogande …
Trafiklederna är på sätt och vis landets blodådror, längs och på dem pulserar livet och där cirkulerar en ändlös ström av människor och varor. Transport av personer och varor utgör …
Det här blir min sista kolumn i LF som ordförande för SLC Nyland. På några rader tänkte jag reflektera över vissa saker som hänt under den här tiden, och också …
En riksdagsledamots veckoschema har i sin regelbundenhet en viss likhet med ett skolschema. Det är utskottsmöten på förmiddagen, och utskottsmöten och plenum på eftermiddagen. Hösten och våren är en hektisk …
Det mest grundläggande vi lär oss i skolan är att läsa och skriva. Finland har gått en lång väg från Mikael Agricola till ett utbildningens modelland med världens bästa grundskola. …
Ibland kan man på basen av den offentliga diskussionen få den uppfattningen att det bara finns problem i Västnyland och att regionen håller på att förtvina. Det verkar vara lätt …
Nu och då slås jag av att saker som jag tror är självklara kanske inte är det för andra. Det oändliga flödet av information leder lätt till att man lever i en bubbla och att man …
Det är den stora frågan. Om det går som regeringen vill och planerat kommer vi att ha ett landskapsval i januari. Då är det tänkt att vi ska välja beslutsfattare …
Jordbrukarnas intresseorganisationers uppgift är att bevaka sina medlemmars intressen. Uppdraget är entydigt och klart, men samtidigt både omväxlande och utmanande. För SLC Nyland har det under den senaste tiden tex. …
När blomstertiden nu äntligen kommit, och ett läsår i skolorna åter lider mot sitt slut, är det på sin plats att tänka på och betona utbildningens och bildningens betydelse för …
Kommunerna i Finland står inför en omvälvande förändring. Social- och hälsovården flyttas från kommunerna till landskapen från och med 2019. Det betyder att ungefär hälften av kommunernas lagstadgade uppgifter, likaså …
Idag läser vi det första numret av den förnyade tidningen Västra Nyland, som fr.o.m. i dag utkommer i pappersformat bara två gånger i veckan. I början av november fick vi …
I början av september blev jag vald till ordförande för riksdagens framtidsutskott. Min erfarenhet av uppdraget är alltså ganska kort. Men redan nu kan jag konstatera att arbetet är mycket …
Ibland är det speciellt viktigt att nämna saker vid deras riktiga namn. Det är det nu när Finlands motståndrörelses demonstration för en dryg vecka sedan i Helsingfors urartade i att …
Den här tiden på året sitter förhoppningsvis jag, och många andra bönder, bakom ratten i tröskan, om vädret så tillåter. Skördetiden hör enligt min mening till de bästa arbetsmomenten på …
Enligt republiken Finlands grundlag är finska och svenska landets nationalspråk. Det svenska språket har alltså en stark konstitutionell ställning. När Finland förklarade sig självständigt 1917 stadfästes språkens likaberättigande tack vare …
Under påskhelgen meddelade Sfp:s partiordförande Carl Haglund att han inte står till förfogande när partidagen i juni väljer ordförande. Beskedet var överraskande. Haglund har suttit som ordförande i fyra framgångsrika …
Under den pågående veckan har skoleleverna i Nyland sportlov. År 1933, för drygt 80 år sedan, blev sportlovet obligatoriskt i hela Finland. Grankulla samskola sägs ha varit först med sportlovstraditionen …
Under den senaste tiden har nyheter om olika trafikvisioner seglat upp. Det finns idéer om bro till Åland, tunnel till Tallinn och nu i veckan kom trafikverkets pressmeddelande kring planerna …
Doften av pepparkaka, skinka, glögg och annat gott fyller de finländska hemmen inför jul. Vi dukar upp med risgrynsgröt, lådor, fisk i olika former och många andra läckerheter. Inför julhelgen …
Förra regeringen skulle genomföra en stor kommunstrukturreform. Det lyckades man inte med så man satte i stället alla krafter på att åstadkomma en social- och hälsovårdsreform. Tiden och krafterna tog …
Det var meningen att den här kolumnen skulle handla om sommarens väder och dess påverkan på semesteraktiviteter och jordbruksgrödor. En Facebookuppdatering av en riksdagskollega gjorde att jag bytte ämne. Riksdagsledamot …
Diskussionen kring de svenskspråkiga yrkeshögskolornas exsistens har tagit ny fart. Startskottet sköts då styrelsen för Novia beslöt att inleda diskussioner om en eventuell fusion med yrkeshögskolan Arcada. På samma möte …
Senaste vecka nåddes vi av ett tråkigt besked då Sporrong meddelade att man stänger fabriken i Ekenäs och flyttar produktionen till Estland. De som mister sitt jobb drabbas naturligtvis allra …
Ibland känns det som att tiden går nästan skrämmande fort. Det verkar dessutom som om tiden rusar iväg snabbare ju äldre man blir. Jag kommer ihåg att jag under gymnasietiden …
På tisdagen marscherade försvarsmakten in i Raseborg. Fanfesten till ära bjöd försvaret upp till folkfest, och stadens invånare slöt upp i stora skaror. Fanfesten visar på det grundmurade understödet för …