Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Julbordet

Julen är en benämning för den kristna kyrkohögtiden till minnet av Kristi födelse. Det vet vi alla, men ordet jul är äldre än så och beskriver också en förkristen hednisk midvinterfest. I dag betyder julen olika saker för olika människor. Det är en fest, men också en tid för lugn. Många smyckar julen med traditioner, medan andra helst vill bryta dem och skapa något nytt och eget. För mig är jultiden framför allt en tid då det finns en möjlighet att stanna upp och tillbringa tid med familjen. Till julen hör också att njuta av god mat vid julbordet och att göra hemmet ”juligt” med julgran och andra julprydnader. Det bästa och viktigaste med julhelgen är att komma ihåg och ta vara på gemenskapen mellan människor, att vi försöker vara snälla mot varandra och bry oss om våra nära och kära, men också om dem som vi kanske inte känner, men som behöver hjälp och stöd.

Maten är en central del av många högtider och fester. När det är fest dukar vi gärna upp en festmåltid, så också när det är jul. En gång i tiden levde många nästan på svältgränsen och ännu strax efter krigen var det ganska sällan man kunde unna sig festmåltider, men julbordet ville man att skulle vara något extra. På julbordet dukades fram olika konserverade och inlagda rätter, rotlådor och skinka, sillar och annan fisk. Åtminstone de som bodde på landet började förberedelserna inför julen tidigt på hösten. Mer eller mindre all mat var producerad hemma på den egna gården. Ännu när jag var pojke var jag med när julgrisen slaktades och jag upplevde allt från att skinkorna och inälvor saltades, att rullsyltan (som jag inte var speciellt förtjust i) och lådorna tillreddes till att bordet dukades upp fyllt med läckerheter.

Det bästa med julen för mig är när man samlas vid julbordet och ger varandra tid och njuter av god mat. Jag har haft förmånen att växa upp i ett hem där vi alltid var många människor och flera generationer runt julbordet. Den traditionen är jag glad över att vi i min familj har kunnat upprätthålla och föra vidare. Det känns bra när mina barn tycker det är viktigt att ”alla” ska vara med vid julbordet.

För mig är julens viktigaste budskap att vi ska ta hand om och bry oss om varandra. Det gäller inte bara under julhelgen, men just den här tiden får oss förhoppningsvis att tänka på de här sakerna. Det behövs I synnerhet i vår tid när vi kan märka att de här värdena och värderingarna åtminstone delvis ersätts av mera egoistiska strävanden, där var och en är sig själv närmast. Vår nya fiende kanske är att vi inte längre bryr oss om varandra, och att vi håller på att bli främlingar för varandra. Ensamhet och ångest är ett av vår tids gissel. Därför är det bra att stanna upp och tänka på vad som egentligen räknas. Människorelationer är det viktigaste i livet, vad vi upplever och gör mot eller tillsammans med andra människor är det som betyder mest.

Jag önskar alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Kolumn i Västra Nyland 22.12.2017