Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Och allt blir återfött

Den här tiden på året framskrider våren med stormsteg. Dagslängden ökar med en dryg halvtimme på en vecka och varje år blir man lika förvånad över hur snabbt blomsterprakten utvecklas från den första lite tveksamma tussilagon till den skira lövprakten och vitsipporna, till det att försommarens grönska helt omsluter landskapet och sveper in naturen.

Också i samhället och politiken har det hänt mycket och snabbt under den senaste tiden. Det var inte länge sedan coronaläget såg ytterst dystert ut också hos oss här i Finland. Experterna varnade för att smittläget som på kort tid gått mot det sämre ännu ytterligare hotade att eskalera. Utsikterna var alltså ganska dystra och inom regeringen var vi tvungna att förbereda oss på en kraftigare nedstängning av samhället.

Det visade sig ändå att de åtgärder som redan vidtagits började ha effekt och likt spirande vårblommor dök de goda nyheterna upp här och där. Antalet smittade per dag sjönk med några hundra från de högsta noteringarna och blev långt under de mest dystra prognoser som gjordes.  Det att vi finländare så bra följer givna rekommendationer i kombination med att en allt större del av befolkningen blivit vaccinerad har lett till den här positiva utvecklingen.

Regeringen har därför kunnat besluta om en exit-strategi för landet. En plan för ungefär i vilken ordning och med vilken tidtabell vi ska lätta på olika restriktioner och rekommendationer under de närmaste månaderna har getts till riksdagen. Undantagsförhållandena upphörde gälla för några dagar sedan, restaurangerna kan gradvis, om än långsamt öppnas, barn och unga återgå till närundervisning och sina fritidsintressen och så småningom ska det bli möjligt att resa igen, först inom EU och sedan också längre bort. Planen och tidtabellen justeras an efter, beroende på hur det epidemiologiska läget utvecklas.

Politiskt bjöd regeringens halvtidsria också på spänningselement och lika oväntade och tvära kast som vädret i slutet av april. Även om alla detaljer ännu inte är klara i skrivande stund, har regeringen beslutat fortsätta tillsammans och byggt en gemensam utsikt  om landets och statsfinansernas utveckling de närmaste åren. Pandemin är ännu inte övervunnen. Ekonomin under och efter coronatiden behöver fås på rätt bog för att trygga tillväxt, konkurrenskraft och välfärd också i framtiden – både i Finland och i EU. Det ligger i Finlands och alla finländares intresse, vilket är det som regeringen tillsammans prioriterar högst. För detta är stabilitet och handlingskraft den bästa garanten. Vi behöver en trovärdig ekonomisk handlingsplan för Finland, och vi behöver trygga att EU:s återhämtningsplan kan genomföras. Det är det ansvarsfulla alternativet, och det alternativ regeringen därför fortsätter arbeta för.

Det här veckoslutet firar vi vårens ankomst. ”Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor.” Också i år.

Jag vill önska er en riktigt glad valborg och trevlig första maj tillsammans med era närmaste!

Kolumn i Västra Nyland  30.4.2021