Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Sommar i Västnyland

Sommaren i Västnyland är händelserik. Det ordnas byadagar, lopptorg, sommartorg, konserter, teaterföreställningar mm. Det är lyx att kunna få innehåll i semestern med så många upplevelser på hemmaplan. Under mina två första lediga veckor har jag hunnit besöka flera olika evenemang och planerar att ännu hinna med många till. Vi har ett fint och brett utbud av tillställningar med något för alla. Enda problemet är att det inte är möjligt att besöka alla intressanta ställen. Särskilt veckosluten är så händelserika att man är tvungen att välja bland alla lockande evenemang. Det är fantastiskt fint att det händer så här mycket i vår region, och speciellt imponerad jag av de oerhörda insatser som görs med talkokrafter inom ideella föreningar.

Många turister hittar hit på somrarna. Enligt färsk statistik ökar turismen i Finland och i synnerhet besökarantalen från Centraleuropa och Asien växer. Det nära avståndet till Helsingfors borde göra det möjligt att ytterligare öka det utländska turistflödet också till Västnyland speciellt under sommarmånaderna. Det här kräver antagligen större och mer målmedvetna satsningar på turismen både av kommunerna och av privata aktörer. Samarbetet mellan kommunerna har blivit bättre under de senaste åren, men säkert finns det ännu en hel del att göra.

Ett viktigt element för att locka fler besökare hit är en bra turistinformation. Jag tror vi kan bli ännu bättre på det också i vår landsända. Tillgången till intressant information på olika främmande språk är oerhört viktigt för marknadsföringen och kan avgöra om turisterna hittar våra smultronställen eller inte. För en utomstående betraktare verkar det som om Hangö lyckats bra, och gör många saker rätt. Också de andra kommunerna i vår region är på rätt väg, men kan antagligen lära sig en hel del av Hangö.

Skärgården och bruksmiljöerna är fina och givna sevärdheter. Raseborgs stad hade i början av sommaren besök av Kinas ambassadör. Den kinesiska delegationen beundrade framför allt vår skärgård, vår rena natur och vår friska, klara luft. Sett ur deras synvinkel är vår natur både orörd och exotisk. Vi har småningom lärt oss att lyfta fram naturen och tystnaden i marknadsföringen av Finland utomlands. Vi kunde kanske också framhäva de här kvaliteterna mera i den lokala marknadsföringen.

Sommaren är kort, och i år har den verkligen inte regnat bort. Sommaren kom tidigt och har varit ovanligt varm. Den ser ut att fortsätta lika fin som den börjat, och trots att den för en del kanske varit onödigt varm, och för jordbrukarna allt för torr, är det åtminstone positivt för stugkommunerna att sommargästerna trivs på sina stugor, och för turismnäringen att turisterna inte skräms bort av vädret.

Jag hoppas alla hittar sitt sätt att njuta av sommaren. Jag kommer att fortsätta ladda mina batterier tillsammans med familjen, med sköna morgonlänkar i vår fina miljö och med att besöka olika evenemang.

Kolumn i Västra Nyland 20.7.2018