Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Sommarnöjen

En gång var vår sommar en evighet lång. Så skrev Karin Boye och så känner säkert många, speciellt då man tänker tillbaka på barn- och ungdomens somrar. På tisdagen firade vi Eino Leino-dagen, diktens och sommarens dag. Nu då vi njuter av högsommaren och semestersäsongen är i full gång, är det även högsäsong för sommarens evenemang: sommartorg, byadagar, sommarteatrar, lopptorg, konserter, och jippon av alla de slag.

Den första juli var det premiär för Raseborgs sommarteater. För mig och många andra är det en årlig sommartradition. Efter en paus på ett år, kändes det extra fint att igen sitta i publiken och njuta av de fina skådespelarprestationerna och spelglädjen, och att i pausen få träffa bekanta. Att vi igen kan samlas till teater i Raseborgs slott är ett tecken på att vi går mot normalare tider.

Vi har alla våra egna sommartraditioner. Förutom Raseborgs sommarteater, brukar bland andra Lions loppis i Tenala, Bromarfnatten och Ingådagen traditionellt höra till mina sommarfavoriter. Betydelsen av evenemang som dessa ska inte underskattas. Lokala evenemang och lokalt engagemang betyder mycket för människors välmående och trivsel, liksom för samhörigheten och livskraften i bygden. De olika jippona är utmärkta tillfällen att träffas och samtidigt understöda lokal verksamhet och lokala företag.

Som alltid då jag besöker Raseborgs sommarteater imponerades jag av allt man kan åstadkomma med frivilliga krafter. Många av sommarens evenemang görs på talko, ofta av ideella föreningar. Sommarnöjena är en påminnelse om de frivilliga insatsernas betydelse och vikten av den tredje sektorn. Det arbete som görs med talkokrafter är viktigt, samtidigt som de frivilliga säkert får ut mycket av sitt engagemang.

Den talkoanda som utmärker många av sommarens jippon, har förstås också behövts under coronapandemin då vi alla behövt dra vårt strå till stacken för att hindra smittspridningen. Med gemensamma krafter har vi klarat av pandemin så bra som vi gjort. Efter en lång tid av restriktioner av varierande grad är det särskilt roligt och behövligt att få samlas och njuta av sommarens alla festligheter. På premiären av Raseborgs sommarteater var stämningen på topp – glädjen över att kunna återuppta sommartraditionen var påtaglig.

I tillägg till evenemang av olika slag, är sommaren för mig en tid att motionera, läsa och umgås med vänner och familjen. En annan sommarfavorit är att se på EIF:s fotbollsmatcher i division 1. Viktigast är ändå vår sons matcher i juniorserien. Via våra barn har jag haft möjlighet att ta del av det fantastiskt fina arbete som görs i olika idrottsföreningar – oftast med frivilliga krafter.

På agendan den här sommaren står också några kortare utflykter inom landet. Överlag är sommaren en tid då kalendern är lite tommare än normalt. Det gör det möjligt för mig att hinna med ett annat av mina stora nöjen: att arbeta på gården. För mig är det ett sommarnöje att få sitta i traktorn. Jag önskar alla en riktigt fin sommar!

Kolumn i Västra Nyland 9.7.2021