Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Finland och resten av världen behöver stå upp för kvinnors rättigheter, varje dag

På fredag för två veckor sedan avled den kurdiska kvinnan Masha Jhina Amini. Hon greps av sedlighetspolisen, misshandlades och avled senare på sjukhus. Enligt polisen var orsaken till häktningen att hon bar sin huvudduk, hijab, för slarvigt. 

– Det vi ser är ett brutalt brott mot mänskliga rättigheter och ett grymt bevis på det förtryck som kvinnor kan tvingas utstå. Att en regim inte respekterar människors civila och politiska rättigheter och dessutom attackerar kvinnor på basen av klädsel är brutalt och går inte att förstå, säger ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist.

– Vi måste tro på förbättring och aktivt jobba för det. Det finns en glimt av hopp. Tusentals människor har deltagit i demonstrationer i Iran efter Mahsa Aminis död. Protesterna har förenat människor både i Iran och utanför landets gränser, säger Blomqvist.

– Det krävs ett oerhört mod av de iranska kvinnor som protesterar genom att gå utan slöja på gatorna och bränna upp sina hijab-huvuddukar. Det är viktigt att fortsätta arbetet med att främja mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter världen över, avslutar Blomqvist.