Funderingar

Kuu kiurusta kesään!

Skriven den .

Kolumni Etelä-Uusimaassa 22.4.2021

”Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään!” Hieno, toivoa tuova, sananlasku jossa vanhan kansan kokemuksella ja viisaudella kuvataan luontoa ja havainnoidaan kevään edistymistä. Ja ilmaisu, jolle ei ruotsinkielellä ole suoraa vastinetta.

Kevät on edennyt jo pitkälle ja kesä on tuloillaan. Tällä hetkellä voimme iloita – muuttolintujen seuraamiseen lisäksi – myös siitä, että koronatartuntojen määrä näyttää hiipuvan. Vielä on hiukan ennenaikaista huokaista helpotuksesta. Rajoitukset ovat edelleen voimassa, pandemia on edelleen voimissaan ja sen selättäminen riippuu siitä, miten hyvin me kaikki jaksamme ja muistamme edelleen arjessamme toimia oikein ja noudattaa rajoituksia ja määräyksiä. Ilmeisen hyvin me suomalaiset olemme niitä noudattaneet. Kiitos siitä kuuluu kaikille.

Nordens dag – alla dagar

Skriven den .
Kolumn i Västra Nyland  26.3.2021

På tisdagen firade vi Nordens dag. I år innehar Finland ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Det här året firar vi även ministerrådets 50-årsjubileum. Under dagen stod de nordiska flaggorna i topp, och dagen uppmärksammades med olika virtuella evenemang, liksom en synlighetskampanj i fem städer runtom i Finland. I Helsingfors har spårvagnar spridit det nordiska budskapet och statsrådsborgen lystes upp i de nordiska flaggornas färger.
 

Tasa-arvotyötä kannattaa juhlia ja jatkaa

Skriven den .

Kolumni Etelä-Uusimaassa 11.3.2021

Maaliskuussa vietetään sekä naisten päivää (8.3), että tasa-arvon päivää (19.3). Merkkipäivät nostavat esille jo saavutettuja tasa-arvon edistysaskelia kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, mutta samalla myös edistää työn jatkuvuutta.

Suomessa elämme tasa-arvoisemmin kuin koskaan aikaisemmin, kiitos aikaisempien tasa-arvotaistelijoiden. Tasa-arvoministerinä saankin ajoittain kysymyksiä siitä, ovatko kenties isoimmat tasa-arvokamppailut jo takanamme. Suomihan nousee usein kansainvälisten tasa-arvovertailujen kärkeen. Emmekö jo ole maalissa? 

Bra glid framåt!

Skriven den .
Kolumn i Västra Nyland  19.2.2021

Vilket underbart vinterväder år 2021 inletts med, inte minst för oss skidentusiaster. När skidförhållandena är goda och solen skiner är det enkelt att njuta av den friska luften, av att motionera och att koppla av. Om skidorna inte fungerar och de yttre förhållandena är dåliga är det så klart svårare att njuta av skidturen.

Det är så det ibland känns som kommunal beslutsfattare. Liksom i många andra kommuner runt om i Finland har vi beslutsfattare i de västnyländska kommunerna haft stora utmaningar, inte minst ekonomiska. För att kommunerna skall kunna sköta sin viktigaste uppgift, att ge service till sina invånare, måste ekonomin vara i balans. Trots de kommunalt ekonomiskt utmanande tiderna finns det ändå en hel del positiva saker som hänt och också goda möjligheter för de västnyländska kommunerna.

Ylös, ulos ja ladulle!

Skriven den .

Kolumni Etelä-Uusimaassa 18.02.2021

Muutaman heikohkon ja vähälumisen talven jälkeen moni meistä ehkä oli jo luopunut toivosta hohtavien hankien ja kauniin talvimaiseman suhteen. Nyt lunta on siunaantunut. Monen mielestä ehkä liiankin kanssa. Toki lumikolan kanssa häärätessä tulee tehtyä hyödyllistä arkiliikuntaa – mutta rajansa kaikella, näin ajattelee varmaan moni. Minun, joka olen aina harrastanut hiihtoa, on kuitenkin vaikeata kuvitella parempaa talvea.

”Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.” Näin kauniisti runoili Aaro Hellaakoski. Vaikka siitä on aikaa, kun viimeksi hiihdin umpihangessa, niin tunnen samanlaista iloa ja vapautta liikkuessani suksilla myös ladulla ja hiihtäminen on minulle hyvin tärkeää. Harva asia saa minut syttymään niin kuin hiihto, ja halusinpa sitä tai en, kilpailuviettini herää välittömästi.

Paikallisdemokratia on yhteiskuntamme perusta

Skriven den .

Kolumni Etelä-Uusimaassa 21.01.2020

Korona, poliittinen tilanne Yhdysvalloissa sekä talvinen sää ovat hallinneet uutistarjontaa viime aikoina. Harva on suunnannut katseensa lähidemokratiamme kulmakiveen – kuntavaaleihin. Monelle vaalit tuntuvat hyvin kaukaisilta, vaikka kuntavaaleihin on vähemmän kuin kolme kuukautta. Äänestyspäivä on sunnuntaina 18. huhtikuuta ja ennakkoäänestys jo 7.-13. huhtikuuta.

Yksi politiikan omituisuuksia on, että kiinnostus ja äänestysprosentti ovat niin alhaisella tasolla kuntavaaleissa. Kuitenkin nimenomaan kunnissa tehtävillä päätöksillä on erittäin suuri ja suorin vaikutus meidän arkeemme. Kunnissa päätetään lähipalveluista, kuten esimerkiksi vanhustenhoidosta, kouluista, päivähoidosta, liikennejärjestelyistä, kaavoituksesta, kirjastoista ja liikuntamahdollisuuksista. Kaikki päätökset eivät vaikuta kaikkien kuntalaisten elämään, mutta suurin osa päätöksistä vaikuttaa hyvinkin konkreettisesti useimpien jokapäiväiseen elämään.