Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Raseborg Pride 16.9.2021

Bästa vänner, bästa raseborgare, bästa Pride-firare,

Hyvät ystävät, hyvät raaseporilaiset, hyvät Pride-juhlijat

Det betyder mycket för mig att vara här idag och ta del av vårt eget Pride i Raseborg.

Jag är väldigt glad också för att det är möjligt för oss att mötas fysiskt – utan datorskärmar och mötesappar. Det är trots allt en helt annan sak att få synas, höras och mötas ansikte mot ansikte igen.

Osallistuminen meidän omaan Pride Raaseporiin merkitsee minulle paljon ja olen erityisen iloinen siitä, että voimme tavata tänään kasvotusten.

Dagens ord är JUDGE, att döma. Jag förknippar Pride med stolthet och mänskliga rättigheter. Att få vara sig själv, med lika villkor och rättigheter som alla andra. Något som borde vara så självklart, men som i många fall och på många håll ändå inte är det. Tyvärr finns det ännu alltför många sammanhang där könsminoriteter möts av fördomar, diskriminering eller till och med döms för brott, bara för att de är sig själva.

Päivän sana on JUDGE, tuomita. Pride-liikkeessä on kyse ylpeydestä ja ihmisoikeuksista. Yhtäläisestä oikeudesta olla oma itsensä. Itsestäänselvyydestä, joka kuitenkin monesti ei sitä ole. On surullista ja valitettavaa, että aivan liian monessa yhteydessä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat ennakkoluuloja, syrjintää, vihaa ja jopa rikostuomioita oman itsensä ilmaisusta.

Pride påminner oss om hur långt vi kommit, men också om hur mycket vi har kvar att göra. Det här gäller både här hemma i Finland och runtom i världen. Jag vill själv tro att utvecklingen alltid går mot det bättre. Som minister ser jag till exempel förnyandet av translagen som ett av de viktigaste projekten för den här regeringen.

Att vi äntligen för in också den lagstiftningen på 2000-talet, och uppfyller allas mänskliga rättigheter. Det här är ett jätteviktigt steg framåt, både för oss som samhälle, men framför allt för alla de personer som berörs.

Minulle tasa-arvoministerinä translain uudistaminen on yksi tämän hallituksen tärkeimpiä lakihankkeita, joka vihdoin päivittää Suomen translainsäädännön 2000-luvulle, niin että kaikkien ihmisoikeudet toteutuvat.  

Under min tid som minister har jag tyvärr också sett att positiv utveckling inte är att ta förgiven. Även om vi generellt har kommit långt i frågor om likabehandling i Finland, ser vi både i när och fjärran också ökat motstånd mot könsmångfald. Det finns flera länder som skärpt sin politik i regnbågsfrågor. Det handlar om människor, vars identitet förnekas och röster tystas.

Minä uskon siihen, että asiat aina kehittyvät parempaan suuntaan, mutta olen ministeriaikanani myös nähnyt, että myönteistä kehitystä ei voi pitää itsestään selvänä. Suomessa olemme päässeet pitkällä yhdenvertaisuuskysymyksissä, mutta näemme sekä lähiympäristössä että kauempana lisääntyvää vastustusta seksuaalivähemmistöjä ja sukupuolen moninaisuutta kohtaan. Monet maat ovat kiristäneet sateenkaarikysymyksiin liittyvää politiikkaa. Oikeus omaan identiteettiin kiistetään ja ihmisoikeuksia puolustavia ääniä vaiennetaan.

Det här påminner oss om att arbetet för lika rättigheter behövs varje dag, och att det behövs över allt. Det behövs också på en ort som Raseborg. Kanske behövs det extra mycket på en ort som Raseborg. Inte heller här är vi helt befriade från ordet JUDGE.

På mindre orter där ”alla känner alla” kan tröskeln ibland bli högre för att våga ge uttryck för den man är. Pride är en möjlighet att komma samman och tillsammans uttrycka öppenhet och gemenskap, och visa hur Raseborg rymmer alla regnbågens färger.

Vare sig vem du är eller vem du älskar, har du rätt att vara precis den du är och älska den du älskar. Idag och alla andra dagar.

Riippumatta siitä kuka olet ja ketä rakastat, sinulla on oikeus olla juuri sellainen kuin olet ja rakastaa ketä rakastat. Tänään ja joka ikinen päivä.

Jag vill önska er alla en fin och ordrik kväll här på WORD-A-DAY, och jag vill önska alla er, och alla som firar på sätt idag, en riktigt fin Pride Raseborg. Haluan toivottaa teille kaikille hienoa ja sanarikasta WORD-A-DAY-iltaa ja oikein hyvää Pride Raaseporia.