Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet

Raseborgs Pride 2019

Bästa deltagare i Raseborg Pride,

Parhaat osallistujat Raaseporin Pride:in

Som minister för nordiskt samarbete och jämställdhet är jag väldigt glad över att civilsamhället så tydligt tar ställning för jämlikhet, som ni gör här idag. Som raseborgare är jag oerhört stolt över att vi har en Pride-parad i just min egen hemkommun och att det så tydligt ges utrymme för kärlek och mångfald.

För mig har ett rättesnöre alltid varit att var och en har rätt att vara sig själv utan rädsla för att bli diskriminerad, utesluten eller mobbad. Alla ska få känna sig värdefulla och alla människor är lika värda. Var och en av oss mår bättre av att vi får vara oss själva och jag är övertygad om att vi även har ett mer framgångsrikt samhälle av att vi behandlas jämlikt och respekterar varandra. Vi kan aldrig ha för mycket kärlek, vänskap, omsorg och varma känslor. Den värmen är också lätt att känna här idag.

Människans välmående grundar sig långt på att få vara sig själv och att kunna känna sig bekväm med vem man är. Det handlar om frihet att få vara sig själv och att det respekteras. I den bästa av världar skulle detta redan vara verklighet.

Tasa-arvon ministerinä haluan tänään osoittaa tukeni sille, että ihmisiä kunnioitetaan riippumatta heidän sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Haluan, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti ja että, heille annetaan samanarvoiset edellytykset elämään. Haluan selkeästi ottaa kantaa ihmisoikeuksien puolesta ja olen iloinen, että niin moni muukin tänään tekee näin.

Viime vuosien edistyksistä huolimatta, Suomessa on vielä montaa asiaa joita voidaan parantaa. Meidän pitää kunnianhimoisemmin edistää tasa-arvoa ja meidän on torjuttava syrjintää paremmin. Toivon hartaasti, että voimme tämän hallituskauden jälkeen rehellisesti todeta, että ollaan tehty Suomesta parempi maan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille.

Rakkaus kuuluu kaikille ja kaikilla on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Vi har alla rätt att älska och bli älskade och med dessa ord önskar jag er alla en fin Raseborg Pride!